Hacklabin uudet verkkosivut

edit

By Mikko Mäntylä Projektit

Viimeisten muutaman kuukauden aikana on saattanut nähdä labralla kahden henkilön tuskaisia ääntelyitä, puukkoja, kiroamista tyylitiedostoille, sekä kävijäseurannasta havaittuja, pitkään yöhön jatkuneita tunkkaussessioita. Kaiken tämän tarkoituksena oli nyt näkyvät WordPress-sivut, jotka syntyivät Zouppenin ja BFlorryn usean kyyneleitä valuttaneen säätöyön tuloksena.

Verkkosivuprojektin aikajana:

 • Hallituksen kokouksessa päätetään labran yleisilmeen kohentamisesta. Puhe erityisesti logosta ja sivuista, joista kumpikaan ei hallituksen mielestä herättänyt mielenkiintoa. Morph ottaa kopin verkkosivu-uudistuksesta.
 • Morph esittelee hallituksen kokouksen yhteydessä pystyttämiänsä verkkosivuja, jotka on rakennettu Ghost-sisällönhallintajärjestelmän päälle. Projekti vaikuttaa hyvältä, mutta jää hetkeksi tauolle.
 • BFlorryn selvittelyssä käy ilmi, että Ghost ei tue ilman erillistä kaupallista JavaScript-liitännäistä eri kieliversioita sivustosta, joten BFlorry alkaa selvittelemään muita vaihtoehtoja.
 • BFlorry keskusteli Zouppenin kanssa sisällönhallintajärjestelmävaihtoehdoista ja Zouppen ehdotti itselleen tuttua WordPress-alustaa, joka valikoitui lopulliseksi alustaksi.
 • Zouppen pystytti Hacklabin palvelimelle WordPressin Docker-konttiin.
 • BFlorry havaitsi konffausvirheitä sivuilla, pääosin tiedostojen lähettämisessä sekä liitännäisten lataamisessa ja asentamisessa. Näitä ei pystynyt aluksi tekemään lainkaan.
 • Zouppen tuskasteli Dockerin kanssa, johon Jyrama ojentaa auttavan kätensä, sillä hän on juuri laittanut Ynnälle WordPress-sivuston Dockerissa pystyyn, jonka hän antaa myös Zouppenille.
  • Tässä nähdään Dockerin edut. Kun on yksi hyvin konffattu Docker, niin vastaavan ympäristön pystyttäminen on vaivatonta.
 • Hacklabin WordPress-sivut olivat jälleen pystyssä testikoneella, mutta tällä kertaa halutut ominaisuudet toimivat pienen nginx:n ja PHP:n konffaamisen jälkeen, joka salli suurempien kuin 2 megatavun tiedostojen lähettämisen palvelimelle. Tehtiin erään ohjeen mukaan.
 • BFlorry pääsi etsimään sopivaa teemaa, joka sopisi Hacklabin käyttöön. Ensisijaiseksi inspiraatioksi nousi fat cat FAB LABin sivut, jotka tietyillä muutoksilla vaikuttivat erittäin selkeiltä.
  • Oleellisimpana muutoksena oli päätös olla tekemättä koko etusivun täyttävää kuvaa/videota, koska juuri kukaan paikalla olleista ei pitänyt kyseistä designiä käytännöllisenä tai miellyttävänä. Iteroinnin jälkeen tämä korvattiin huomattavasti ohuemmalla diashow’lla, jossa pystyttiin näyttämään useampi kuva kerralla.
  • fat catin sivuilla erityisesti pidettiin tietoiskulaatikoista, jotka tuntuivat kertomaan juuri niitä asioita, joista hacklabissa vierailemattomat ovat olleet kiinnostuneita.
fat cat FAB LAB -tietoiskulaatikot
 • Kokonaisen kerhoillan vietettyään teemojen parissa tunkatessa, BFlorry tuskastui siihen, ettei saanut edes teeman mallisivulla esiintyvää leiskaa toteutettua. Zouppen otti kopin tilanteesta ja kokeili säätää niitä itse kuntoon.
 • Zouppen tuskastui myös WordPressin valikkohelvettiin, jolloin BFlorry otti kopin hommasta jälleen ja onnistui saamaan selkoa WordPressistä ja sai asetettua Vantage-teeman oletusasettelun, joka oli tässä kohtaa jo suuri riemuvoitto.
  • Vantage tulkittiin parhaaksi vaihtoehdoksi, koska kyseisen teeman vakioasettelu oli jo hyvin lähellä haluttua asettelua. Lisäksi kyseinen teema oli vapaa (GPL v2), eikä jättänyt monia ominaisuuksia maksumuurin taakse.
 • Zouppen alkoi toteuttamaan näkemystään sivun eri asettelujen kanssa puukottamalla suoraan sivujen CSS-tyylitiedostoa. BFlorry taas syventyi widgettien (vimpainten) sielunelämään, joka auttoi dynaamisten ominaisuuksien luomisen sivuille, mikä olikin WordPressin suuri etu aikaisempiin verkkosivuihin nähden.
 • Noin kolmeen asti aamuyöllä pitkittyneen lauantain kerhoillan päätteeksi verkkosivut saatiin julkaistua. Se tapahtui 1.10. klo 04:00, noin neljä tuntia ja yksi minuutti tavoiteaikataulua jäljessä – kuitenkin ennen aamunkoittoa.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.