Matrixin käyttöönotto

Matrix on pikaviestinjärjestelmä, joka sen lisäksi, että se on täysin itsenäinen verkkonsa, toimii miltei saumattomasti mm. Telegramin, Signalin, IRC:n ja monien muiden kanssa, mahdollistaen keskustelun yhdellä sovelluksella monen erillisen sovelluksen sijaan. Ikäänkuin IRC, mutta tältä vuosituhannelta. Hacklab ry ylläpitää Suomen hacklabien yhteistä Matrix-palvelinta. Matrixissa kuitenkin on ominaisuus, federaatio, jonka ansiosta ei ole väliä, mitä palvelinta käytät. Nämä ohjeet kuitenkin keskittyvät Hacklabin palvelimen käyttöönottoon.

Jos sinulla on jo Matrix-tili jotakin muuta kautta, voit vain suoraan liittyä Matrix-avaruuteemme. Lue ohjeet ryhmäkeskustelu-sivulta.

Jäsenrekisteriuudistuksen myötä ollaan ottamassa käyttöön SSO-järjestelmää, jonka avulla eri labien käyttäjät voivat tunnistautua. Tästä lisätietoja myöhemmin. Siihen saakka tarvitset kirjautumiseen käyttäjätunnuksen ja salasanan, joiden luonti neuvotaan alla.

Tunnuksen luominen

Aloita luomalla uusi tunnuksesi osoitteessa https://matrix.hacklab.fi/register. Kohtaan token täytä StellaEscapeLesson merkkijono. Käyttäjän luonti tällä tunnuksella onnistuu vuoden 2024 ajan ja se on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille ja lisäksi muille, jotka ovat saaneet luvan rekisteröityä. HUOM: Alla olevassa kuvassa aiemman vuoden token.

Kirjautuminen uudella tunnuksella

Element-sovellusta käyttäessäsi syötä kirjautumisikkunassa käyttäjätunnuksesi palvelinnimen kanssa (MXID-muodossa). Muuten Element lähettää salasanasi matrix.org-palveluun. Eli, mikäli käyttäjänimesi on hakkeri, kirjoita @hakkeri:hacklab.fi käyttäjätunnus-kohtaan.

Kirjautumisen jälkeen sinut neuvotaan tekemään salausavainten varmuuskopiointi. Toimi ohjeiden mukaisesti. Tämän lisäksi lisää käyttäjätunnuksellesi sähköpostiosoite, koska muuten salasanan palautus ei onnistu, mikäli unohdat sen.

Onnea! Olet nyt valmis käyttämään uutta tunnustasi. Sen jälkeen klikkaa vielä itsesi ryhmäkeskusteluun!

Matrix-sillat

Mikäli haluat käyttää muita chat-järjestelmiä Matrixin kautta, tässä pikaohjeet:

IRC

IRC on käytettävissä ilman eri kirjautumista. Voit kuitenkin haluta asettaa IRC-nimimerkkisi haluamaksesi. Nimimerkki täytyy asettaa jokaiselle IRC-verkolle erikseen. Koska käytännössä ihmiset ovat tätä nykyä lähinnä IRCNetissä, tässä ohjeet niille. Muiden verkkojen tiedot löytyy IRC-sillan wikistä.

Aloita ensin vanhalla käyttäjätunnuksellasi keskustelu IRC-integraation kanssa. Botin käyttäjänimi on IRCNetin tapauksessa @ircnet:irc.snt.utwente.nl. Tämän jälkeen voit asettaa nimimerkin komennolla !nick. Muut toiminnot näet komennolla !help.

Muut chat-alustat

Muut siltabotit ovatkin Hacklab.fi:n omassa ylläpidossa. Tässä useimmin käytettyjen siltabottien osoitteet:

WhatsApp@whatsappbot:hacklab.fi
Telegram@whatsappbot:hacklab.fi
Facebook@facebookbot:hacklab.fi
Instagram@instagrambot:hacklab.fi
Google Messages@gmessagesbot:hacklab.fi
Signal@signalbot:hacklab.fi

Käyttö aloitetaan avaamalla yksityiskeskustelu bottikäyttäjän kanssa. Useimmiten sisäänkirjautumisprosessi näissä aloitetaan komennolla login ja ohjeet saa komennolla help. Seuraa botin ohjeita.

Apu ja palaute

Ensisijaisesti, lue Hacklabin englanninkielinen dokumentaatio Matrixin osalta.

Apua saa myös käyttäjältä @zouppen:hacklab.fi. Samaan osoitteeseen voi antaa palautetta tästä ohjeesta.