Hacklabin Internet of Things pärisee radioaalloilla

edit

By AirZero Kerhoillat

Kaikki alkoi vuonna 2016 siitä, kun Eetu osti Anttilan konkurssimyynnistä etäohjattavia pistorasioita ja labilla mietittiin mitä niillä voisi tehdä. Ne päädyttiin liittämään labin kattovalaistuksen pistorasioihin, jonka jälkeen labille sai kätevästi valot päälle jo ulko-ovelta painamalla oven vieressä olevaa kaukosäädintä. Kauko-ohjattavat pistorasiat olivat kuitenkin porttihuume kovempiin säätöihin.

Seuraavaksi pohdimme voisiko sitä lähetettä, jolla kaukosäädin lähettää pistorasioille, kuunnella. Voihan niitä. Taajuus on 433 MHz. Näitä lähetteitä varten on olemassa tarkoitusta varten tehtyjä vastaanottimia, mutta on näppärintä niitä on kuunnella USB-väylään liitettävällä DVB-T -tikulla ja Linux-koneella. Tikut ovat nykyään muutaman euron hintaisia Kiinasta tilattuna ilmeisesti suurten tuotantomäärien. Niiden kysyntä alkuperäiseen tarkoitukseen myös lienee laskusssa, koska TV-lähetykset ovat jo osittain siirtyneet DVB-T2 -verkkoon. Ostaessa tikkua kannattaa tarkistaa, että siinä on yhteensopiva Realtekin piirisarja. Esimerkiksi tällainen maksaa 11€ eikä ole edes halvin.

Mutta mitä tällä sitten voisi tehdä? Jo aiemmin Hacklabille oli toteutettu WLAN-käyttäjätunnistus, jonka koodit löytyvät Githubista nimellä HacklabJKL/visitors. Se tunnistaa Hacklabin langattomaan verkkoon kännykällä tai läppärillä liittyjän MAC-osoitteen perusteella ja ilmoittaa sekä IRCiin sekä Hacklabin sivuille läsnäolevat kävijät. Valojen seuranta yhdistettiin samaan systeemiin, ja nyt IRCiin tulee myös ilmoitus siitä, kun joku sytyttää tai sammuttaa Hacklabin valaistuksen. Homma ei kuitenkaan jäänyt tähän, koska valokaukosäätimessä on 8 nappia ja valojen ohjauksiin tarvitaan vain kahta. Neljäs nappipari otettiin käyttöön kerhoillasta ilmoittamiseen. Vasemmanpuoleisella painikkeella voi julistaa kerhoillan alkaneeksi ja oikeanpuoleisella voi kertoa, että labilta ollaan pian lähdössä. Kerhoilta-toimintoa voidaan käyttää muulloinkin kuin virallisina kerhoiltoina, jos on pidempään paikalla ja valmis ottamaan vastaan vierailijoita. Aluksi lisättiin myös mahdollisuus varoittaa nappia painamalla ydinsodan syttymisestä, mutta ydinsotien harvinaisuuden vuoksi painikkeelle löytyi parempi käyttö: SLAY Radion soittaminen labran kaiuttimista. Teknisesti painikkeet käynnistävät ja sammuttavat systemd:n palveluita. Sen jälkeen on luovuus vain rajana.

Mikon työpaikalla oli puolestaan ongelma, että jääkaapin ovi ei aina suostunut menemään kiinni. Ihmisten eväät saattoivat löytyä kaapista lämpiminä ja Mikko rakensikin työpaikalleen magneettisen sensorin, joka huomaa jos jääkaapin ovi on auki ja ilmoittaa siitä. Rautana on Raspberry Pi 3 ja magneettikytkin. Lähdekoodi löytyy Cinian Githubista nimellä fridgebot. Vastaavanlainen toteutus löytyy myös Hacklabilta, ja nyt jääkaapin ovenkin tilanne on IRC-seurannassa. Välillä magneetit liikkuvat rajun kerhoilun seurauksena ja tulee vääriä hälytyksiä. Tekninen toteutus vaatii vielä hiontaa. Ulkoasukin on hiukan purkkainen, kuten allaolevasta kuvasta näkee:

Eikä labin IoT-tarjonta lopu vielä tähän! Labralta löytyy nykyään myös Mumbleen liitetty intercom-laite, jolla voi puhua Mumblessa olevien kanssa kuin radioon. Mehustelemme sitä seikkaperäisemmin myöhemmässä jaksossa. Eikä tässä vielä kaikki! Olemme myös sijoittaneet labralle kolme lämpötila-anturia, joiden datankeruusta myöskin lupaamme kertoa myöhemmin. Pysykää taajuudella!

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.