Hacklab Summit Finland 2018 Jyväskylässä

edit

By Sakari Kapanen Tapahtumat

Vuoden 2018 ensimmäinen Hacklab Summit Finland (HSF) järjestettiin Jyväskylässä 1.-4.3.2018. Tapahtuma järjestettiin digitaalisen tekemisen festivaali Instanssin yhteydessä. Järjestäjien lisäksi labralaisia oli paikalla Helsingin, Tampereen, Turun, Vaasan, Kuopion, Lahden, Porin, Nokian ja Virtain Hacklabeilta yhteensä jopa 30 osallistujan verran! Erityisen hienoa oli että myös pienten, aloittelevien labien edustajia saapui.

Torstaina ei ollut vielä varsinaista HSF-ohjelmaa, mutta osa vieraista saapui jo tällöin ja tarttui innokkaasti Instanssin Capture the Flag -hakkerointihaasteeseen. HSF:n osallistujilla oli myös mahdollisuus osallistua HSF:n kompoihin ja muihin tapahtumiin. Vieraat toivat mukanaan HSF-alueelle paljon mielenkiintoista rautaa – muun muassa FPGA-lautoja, kioskinäyttöjä, ledinauhoja, tiirikoitavia lukkoja ja välineet, nelikoptereita ja kaikenlaista muuta, missä muillakin instanssilaisilla riitti hämmästeltävää.

Kioskinäyttö pääsi heti käyttöön.

Perjantaina suurin osa osallistujista ehti jo paikalle, ja ensimmäinenä HSF:n ohjelmassa olikin saunominen Mattilanniemen saunassa.  Ennen saunan lämpöön siirtymistä käytiin läpi kierros kunkin labin kuulumisista. Kuulumiskierros osoittautui oivaksi tilaisuudeksi päästä jyvälle muiden tekemisistä, oppia sekä antaa vinkkejä.

Tampereen Hacklab esitteli remonttikuulumisiaan.

Saunaillan sponsoroi Etteplan, jonka toimisto sijaitsee samassa rakennuksessa.

Lauantaiaamu valkeni aurinkoisissa merkeissä, ja hakkerit suuntasivat liikunta-aktiviteettien pariin. Toinen porukka suuntasi kohti liikuntapuisto SuperParkia, jossa oli tarjolla jos jonkinlaista aktiviteettia. Kuulemma erityisesti keppihevoset ja polkuautot olivat hakkerien mieleen.

Keppihevoset vauhdissa SuperParkissa. Kuva: Helsinki Hacklab, CC-BY 2.0

Tällä välin toinen ryhmä lähti Seminaarinmäelle opastetulle kierrokselle ihastelemaan ja vihastelemaan Alvar Aallon suunnittelemia, suojeltuja yliopistorakennuksia. Erityisesti C-rakennuksen ahtaat vessat ja vuotavat ikkunat herättivät hilpeyttä – suojelusta johtuen näitä ei vain voi korjata kunnolla.

Alvar Aalto -hajoilukierroksen osallistujat ihastelemassa C-rakennusta

Reippailun jälkeen nälkäiset hakkerit saivat syödäkseen kinkku-pekonikiusausta sekä soijakiusausta, jotka toimitti Passion Food & Bar.

Lauantaina Instanssin muutkin osallistujat saivat tuntumaa hacklabilaisten touhuihin, kun perinteinen HSF-robokisa käytiin Instanssin pääsalissa. Ideana oli, että robotit navigoivat sokkelon läpi joko autonomisesti tai etäohjattuna anturisignaalien tai muiden vastaavien perusteella. Kosketuksesta robottiin seurasi 30 sekunnin aikasakko. Nopeuskisan lisäksi Instanssin osallistujat saivat äänestää omaa suosikkiaan Kompomaatin kautta.

Drunk Rosie vauhdissa. Kuva: Helsinki Hacklab, CC-BY 2.0

Kisassa nähtiin yhteensä kymmenen robottia, joista jokainen selviytyi lopulta sokkelosta viimeistään pienellä avustuksella. Yleisö eli innokkaasti kisassa mukana, ja mutkasta selviäminen aiheuttikin riemunkiljahduksia ja aplodeja. Mukana oli myös melko luovia ratkaisuja, kuten mikefulin ilmapallosta tehty Komparobotti, jota ohjattiin kännykkään kytketyn tuulettimen avulla. Tämä hieman venytti sääntöjä, sillä ohjaajalla oli suora näköyhteys bottiin. Cosin Lobotomobot sekä netlin ja mokiksen yhteistyönä ohjelmoima Read Error kummatkin käyttivät ennalta ohjelmoitua ajosekvenssiä. Siitä huolimatta, että harjoitusradan olosuhteet olivat hieman erilaiset kuin kisaradalla, molemmat selvittivät sokkelon hienosti! Vaasan Internetin kautta ohjattava Democratic Bot innosti ja osallisti myös yleisöä.

Democratic Bot, Vaasa Hacklab
Drunk Rosie, Mika/Vantaa
ESPway, flannelhead/Jyväskylä
Kalakukko, Henri/Kuopio
KiintiöLEGO, jssmk/Helsinki
Komparobotti, mikeful/Vaasa
Lobotomobot, Cos/Tampere
Notvanced, Kai/Kuopio
Read Error, Turku & Tampere
Robo McRoboface, Joonamo/Helsinki

Robottien kuvat otti Jarno Pasonen. Kilpailu on nähtävissä kokonaisuudessaan Twitchissä.

Nopeuskisan tulokset on listattu alla. Kisan sääntöjä on perinteisesti muutettu lennossa tarpeen mukaan, ja tällä kertaa osalle roboteista annettiinkin ekstrakierros kun huomattiin, että kyseinen botti navigoi paremmin vastapäivään.

Sija Robotti Tekijä Paras kierros (sek)
1. ESPway flannelhead/Jyväskylä 11,4
2. Kalakukko Henri/Kuopio 16,6
3. Robo McRoboface Joonamo/Helsinki 18,2
4. Komparobotti mikeful/Vaasa 18,6
5. Notvanced Kai/Kuopio 42,2
6. Drunk Rosie Mika/Vantaa 47,5
7. Read Error netl/Turku & mokis/Tampere 49,4
8. KiintiöLEGO jssmk/Helsinki 62,6
9. Lobotomobot Cos/Tampere 96,6
10. Democratic Bot Vaasa Hacklab 142,4

Yleisöäänestyksen tulokset:

Sija Robotti Tekijä Pisteet
1. ESPway flannelhead/Jyväskylä 20,95
2. Drunk Rosie Mika/Vantaa 18,78
3. Democratic Bot Vaasa Hacklab 16,91
4. Robo McRoboface Joonamo/Helsinki 8,27
5. Lobotomobot Cos/Tampere 6,41
6. Kalakukko Henri/Kuopio 6,09
7. Read Error Turku & Tampere 4,50
8. Komparobotti mikeful/Vaasa 2,47
9. KiintiöLEGO jssmk/Helsinki 1,94
10. Notvanced Kai/Kuopio 0,74

Kuten tuloksista nähdään, vaikka Democratic Bot ja Drunk Rosie eivät olleet nopeimpien joukossa, yleisön suosio oli omaa luokkaansa – Drunk Rosie vetosi hoipertelevalla menollaan ja Democratic Bot kollektiivisella ohjauskokemuksella. Allekirjoittaneen robotti kahmaisi yllättäen molempien sarjojen ykkössijan tasapainoilemalla kahdella renkaalla ja ratkaisemalla labyrintin ulraäänianturien avustuksella. Onkin tunnustettava, ettei robotti syntynyt aivan yhdessä yössä – sitä on dokumentoitu aiemmin mm. Hacklabin blogissa ja koodi ja piirilevykuvat ovat vapaasti saatavilla. Sokkelon ratkaisemiseen tarvittava toiminnallisuus tosin toteutetiin parina HSF:ää edeltävänä viikonloppuna.

Kiitos kaikille roboteille osallistumisesta, oli todella mukava nähdä hyvin erilaisia menetelmiä, ulkoasuja ja teknisiä toteutuksia!

Lauantaina järjestettiin useita Instanssin kompoja, joita monet hacklabilaisetkin seurasivat innokkaasti. Yöllä lämpesi tapahtumapaikan pihalla oleva peräkärrysauna.

Tapahtuman aikana keskusteltiin myös Hacklab.fi-kattojärjestön perustamisesta, ja keskustelusta tulikin ensimmäinen rekisteröitymättömän yhdistyksen kokous, josta tehtiin pöytäkirja. Keskustelu suunnitteilla olevan yhdistyksen säännöistä jatkuu #hacklab.fi-irkkikanavalla. Keskustelun perusteella yhteinen tahtotila on, että kattojärjestöstä olisi hyötyä labien yhteistyön tiivistämisessä ja mm. aloittelevien labien alkuun auttamisessa. Syntyi myös päätös, että järjestö perustetaan seuraavassa HSF:ssä.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen kiireisimmät alkoivat tekemään lähtöä takaisin omille paikkakunnilleen. Osan kanssa ehdittiin kuitenkin vierailemaan Jyväskylän Hacklabin nykyisissä tiloissa, jotka sijaitsevat aivan tien toisella puolella.

Jyväskylän Hacklabilla käymässä. Kuva: Tampere Hacklab, CC-BY 2.0

Tapahtumasta lisää kuvia löytyy muun muassa Tampereen ja Helsinkin labien Flickr-gallerioista. Osa vieraista oli muuten innokkaita valokuvausharrastajia – huhu kertoo, että Helsingin labralaiset toivat mukanaan mobiilin valokuvausstudion, jossa monet kävivätkin ahkerasti filmejä kehittämässä.

Jyväskylän Hacklab kiittää kaikkia vierailijoita – oli kunnia järjestää HSF ensimmäistä kertaa täällä! Seuraava HSF järjestetään Helsingissä 8.-10.6., ja Jyväskylän labilaiset odottavatkin jo innolla uutta tapaamista.

Tapahtumasta muualla:

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.