Kerhoilta 4.12. – CNC:n kalibrointia

Muuton ja erinäisten parannusten jäljiltä CNC on ollut hieman tuntemattomassa tilassa. Nyt päätin testata sen kalibrointia ja toimintaa. Testikappaleena oli 4cm leveä kahdeksankulmio, jonka leveydestä, korkeudesta ja vinomitoista saa varsin hyvin tarkistettua koneen mittatarkkuuden ja akselien kohtisuoruuden.

 

Esimerkiksi jos X- ja Y-akselit eivät ole kohtisuorassa, akselien suuntaiset mitat ovat oikein mutta viistomitat ovat väärin. Ensimmäisissä testeissä tuntui virhettä olevan Y-akselin suunnassa muutenkin, ja lopulta tuli huomattua etteivät X-akselia pitkin kulkevat pyörät edes koskeneet metalliputkeen.

Tämän laitteen kalibrointi ja kiristys tapahtuu ruuvipuristimilla, joilla säädetään kriittiset mitat oikeiksi ja pyörät kireälle, minkä jälkeen kiristetään pultit ja toivotaan että kaikki pysyy kohdallaan.

Useita pikkuongelmia tuli korjattua, mutta ihan täydellinen menestys tämä kalibrointi ei nyt ollut – lopultakin viistomittoihin jäi n. +- 0.5mm heitto. Aiemmin kone on toiminut tarkemminkin, mutta nyt ei selvinnyt missä puute on. Yksi mahdollinen syy on Y-akseli, jonka trapetsiruuvien kiinnitys on kauniisti sanottuna ”turhan elastinen”.

Muilta osin labilla on tapahtunut yksi merkittävä asia: saimme viimein hitaan 4G:n tilalle johtoa myöten nopean funet-yhteyden. Nyt bitti virtaa hyvin, allaolevan screenshotin tuloksia rajoittaa luultavasti eniten oman koneeni WLAN:

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kerhoilta 4.12. – CNC:n kalibrointia”

Jätä kommentti