Radiokuulumisia: Radioamatööriliiton jäsenyys ja QSL-kortin suunnittelukilpailu!

Hacklabin toiminta on monipuolistunut paljon kuluneen vuoden aikana. Ompelukone ei ole päässyt pölyttymään, kun uudet jäsenet ja tekstiilityövälineet ovat kohdanneet. Sen sijaan teknisen työn tila on pölyttynyt useinkin, kun tilassa on rakennettu kaikkea kuksista olohuoneen pöytiin. Uusimpana aluevaltauksena olemme päässeet kutittelemaan maailmaa sähkömagneettisella energialla kun Hacklabin radioamatööriasema on valmistunut ja olemme osallistuneet mm. 2m:n radioamatöörikilpailuun. Kaukaisimmat suorat yhteydet ovat tähän mennessä onnistuneet Haminan ja Oulun seuduille, mutta tilanne paranee lähikuukausina, kun pääsemme käsiksi maapallon ympäri etenevien HF-taajuuksien maailmaan uuden antennin myötä.

Pitkien yhteyksien aikaansaaminen vaatii hyvän laitteiston lisäksi tuuria ja kärsivällisyyttä. Tämän vuoksi harrastajat usein lähettävät toisilleen kiitoksena postikortteja, joita kutsutaan QSL-korteiksi. Nimi tulee vanhasta radioliikennelyhenteestä QSL, joka tarkoittaa vastaanottokuittausta. Yksittäiset kortit eivät yleensä kulje kirjepostina, vaan ne välitetään suurempina erinä joko harrastajien mukana tai postipaketteina. Jotta kerhoasema pystyisi vastaanottamaan muiden lähettämiä kortteja, sen tulee olla Suomen radioamatööriliiton jäsen.

Viime yhteisömiitissä saimme asiasta rohkaisevaa palautetta ja hallitus päätti hakea jäsenyyttä. Viime torstaina kuulimme hyviä uutisia: Jäsenyytemme on hyväksytty. Näin ollen Hacklab Jyväskylä ry on sekä Hacklab ry:n että Suomen Radioamatööriliitto ry:n jäsenjärjestö. Ja ennen kaikkea: QSL-kortit kulkevat meille.

Tilanteessa on vaan yksi pieni mutta. Kerhoasemallamme OH6DDR ei ole vielä omaa korttia. Tilanteeseen täytyy saada muutos. Koska meillä on jäseninä useampiakin taiteellisesti kyvykkäitä hakkereita, tilanne ei ole lainkaan toivoton. Suunnittele siis meille kortti, joka tuo esiin toimintaamme. Monissa korteissa on kuvituksena antenni- tai radiolaitteistoja, mutta se ei tietenkään ole välttämättömyys. Myös DDR voi näkyä, vaikka tietysti politiikka on pidettävä näistä touhuista erossa. Vaikutteita tietysti saa ottaa! 🙂 Speksit ovat seuraavat:

  • 140 × 90 mm
  • värillinen
  • tulee sisältää tekstin ”OH6DDR”
  • Hacklab Jyväskylä ry:n logo tai nimi näkyvillä
  • kaksipuoleinen, mutta takapuolta ei tarvitse suunnitella

Takaraja, no, sitä ei ole määritelty, mutta jos tässä vaikka marraskuun aikana syntyisi. Jos haluaa kuvitukseen esim. kuvia antennista tai Kortepohjasta, Zouppen tai Kahvi voi käydä dronella kuvaamassa. Suunnittelun iloa!

QSL-kortin kuva
Kryptoradio-projektin QSL-kortti oli esimerkiksi tällainen.

Jätä kommentti