3D-tulostimelle kaappi

edit

By Petteri Aimonen Kerhoillat

Hacklabille on Miikan kautta päätynyt puolikorkea räkkikaappi, johon paremman käytön puutteessa päätettiin sijoittaa 3D-tulostimet. Kaapista puuttui erinäisiä osia, mm. oven saranat, joten tein korvaavat teräksestä. Helsingin hacklabilta saatu pieni jyrsinkone puree onneksi rauhallisesti käytettynä teräkseenkin. Oven rikkinäisen lukituksen korvasin kiintolevymagneetilla, joka nappaa kiinni teräskehyksestä melkeimpä liiankin hyvin.

Muovin sulattamiseen perustuvissa 3D-tulostimissa on aina jonkinasteinen tulipaloriski, vaikka nykyaikaisissa laitteissa onkin erinäisiä ohjelmallisia turvamekanismeja. Metallinen kaappi lisää merkittävästi turvallisuutta estämällä kuumien osien joutumista kosketuksiin syttyvien materiaalien kanssa, ja mikäli kaapin sisällä jotain leimahtaisi, estämällä palon leviämistä. Tätä silmälläpitäen tein kaapin hyllyt metallikiskolla vahvistetusta kipsilevystä, joka ei pala.

Alunperin ajatuksena oli sijoittaa kaappiin kaksi tulostinta, mutta tämänhetkisellä rullapidikkeellä varustettuna kaappiin mahtui vain tuo uudempi Prusa i3 MK3S. Tosin rullat voisivat olla mahdollisesti tulostimen takanakin, mutta toisaalta aika vähän noita muita tulostimia on käytetty. Nyt tulostimen alle jäi vielä tilaa muovirullien säilytykseen.

Lisäturvallisuutta tuo jatkojohto, johon viritin lämpötilakatkaisun ja mahdollisuuden kytkeä palohälyttimestä signaali. Labin bonkkilaatikoista löytyi ns. master-slave -ohjattu jatkojohto, joka tehdasversiona kytkee slave-porteista sähkön pois kun master-portin virta alittaa raja-arvon. Sisällä oli siten valmiina tarvittava relekytkentä, jota ohjaavaa operaatiovahvistinkytkentää piti vain muokata hieman. Jatkojohdon alkuperäiset sisukset olivat varsin tökerösti juotetut, mutta nähdäkseni kuitenkin riittävän turvalliset käyttöön.

Tein operaatiovahvistimella bistabiilin portin, jonka 22 µF kondensaattori pakottaa päälle kun virta kytketään. Myöhemmin jos joko NTC tai optoerottimen kautta tuleva palohälytinsignaali aiheuttaa katkaisun, ei virta palaa päälle ennen kuin sen katkaisee kytkimestä pariksi sekunniksi. Jatkojohdossa valmiina ollut virtarajan asettamiseen tarkoitettu potentiometri sopii hyvin myös lämpötilarajan asetteluun.

Houkuttelevaa voisi olla mahdollistaa tulostaminen täysin etänä. Tätä varten täytyisi lisätä vielä webbikamera ja jonkinlainen etähallinta vaikka raspberryllä, sekä tietysti hallituksen päättää pelisäännöistä etätulostuksen turvallisuuden suhteen.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.