Laserleikkuri käyttökunnossa

edit

By Petteri Aimonen Kerhoillat Projektit

Pitkällisen säätämisen jälkeen Helsingin hacklabilta saatu K40-laserleikkuri on nyt käytettävissä. Matkan varrelle on mahtunut mm. aikanaan muutossa rikki menneen putken vaihto ja paljon johdotuksen parantelua.

Laserleikkurin ohjeet löytyvät wiki-sivulta.

Alla kerron hieman projektista ja vielä todo-listalla olevista jutuista.

Johdotus

Leikkurin tullessa Jyväskylään oli se periaatteessa käyttökuntoinen, mutta siihen oli vuosien varrella tehty selvästi moneen kertaan modauksia. Sen seurauksena lähes kaikissa johdoissa oli väliliitoksia, johdotus oli melkoinen sekamelska ja osassa liittimistä oli kontaktihäiriöitä.

Jarno uusi erityisesti verkkosähköpuolen kytkennät ja itse jatkoin pienempijännitteisten kytkentöjen parantelua. Lisäksi asensin laserin kotelon sisälle 1200-wattisen 12 voltin virtalähteen, josta saadaan virransyöttö vesipumpulle ja poistoilmapuhaltimelle.

Ohjainkorttina laitteessa on jonkinlainen Kiinalainen Smoothieboard-klooni. Siinä on verkkoliitin, joka lähti toimimaan kun sen jalassa ollut puuttuva juotos korjattiin. Näin ohjaus saatiin näppärästi palvelimelta TCP:n yli.

Leikkuualusta

Alkuperäinen K40:n leikkuualusta on varsin hankala. Siinä on kiinnityskohta vain aika pienelle, n. 10x20cm kappaleelle, jolloin suurin osa leikkuualueesta jää hyödyntämättä. Lisäksi alustan korkeutta ei voi säätää, jolloin tarkennusetäisyys on useimmiten väärä ja kaiverrusjälki epätarkkaa.

Löysin netistä näppärän jousitetun leikkuualustan suunnitelmat, ja tein vastaavan. Leikkuualusta on alapuolelta jousitettu, ja nurkissa on 3D-tulostetut kappaleet jotka pitävät leikkuualustan yläpinnan oikealla korkeudella. Asettamalla kulmien väliin halutun paksuinen palikka saa leikkuualustaa helposti siirrettyä oikealle korkeudelle, niin että kaiverrettava yläpinta pysyy aina samalla korkeudella.

Vielä tehtävää

  • Jäähdytysveteen on tarkoitus lisätä virtausanturi ja hälytys siltä varalta että pumppu hajoaisi tai vesi lämpenee liikaa.
  • Veden pitämiseksi kylmänä voisi keksiä jonkin ratkaisun, esim. kylmäkalle tai jäähdytin.
  • Johdotus olisi hyvä dokumentoida.
  • Erilaisille materiaaleille pitää kerätä sopivat asetukset.
  • Poistoilmapuhallin puhaltaa nyt suoraan pihalle. Ajatuksena olisi virittää jonkinlainen kaasupesuri enimpien höyryjen poistamiseksi.
  • Jäähdytysveteen voisi lisätä jotain levänestoainetta, netissä on vertailu.
  • Kannessa oleva suojapleksi on jotenkin mennyt sumeaksi joistain kohdista, siihen voisi vaihtaa uuden ja laittaa uudet heijastuskalvot hajasäteitä estämään.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.