Jyväskylän Matrix-palvelin vaihtuu

Siirtymä hacklab.fi:n yhteiselle Matrix-kotipalvelimelle ja sen taustaa

Matrix on pikaviestinjärjestelmä, joka sen lisäksi, että se on täysin itsenäinen verkkonsa, toimii saumattomasti mm. IRC:n ja Telegramin kanssa, mahdollistaen keskustelun yhdellä sovelluksella monen erillisen sovelluksen sijaan. Ikäänkuin IRC, mutta tältä vuosituhannelta. Jyväskylässä oli Matrix-palvelin jo ennen kuin hacklabien kattojärjestö Hacklab ry oli edes perustettu. Tämän jälkeen asiat ovat kehittyneet paljon, siitä kiitos erityisesti Sami Olmarin tekemälle työlle ja labikohtaista palvelinta ei enää tarvita. Lisäksi ollaan ottamassa käyttöön SSO-järjestelmää, jonka avulla eri labien käyttäjät voivat tunnistautua. Viimeinen siirtymään ajanut voima oli se, että palvelimellamme on kapasiteetti rajoilla ja nyt olisi sopiva hetki päästä kaksinkertaisista palveluista eroon, eli saavutamme markkinatalouspuheesta kuuluisat synergiaedut.

Kaikkien nykyisten Jyväskylän Matrix-käyttäjien käyttäjänimestä putoaa siis ylimääräinen jkl pois, esimerkiksi allekirjoittaneen Matrix-ID muuttuu muodosta @zouppen:jkl.hacklab.fi muotoon @zouppen:hacklab.fi. Meillä on Jyväskylässä yhteensä 40 Matrix-käyttäjätiliä. Niiden migraatio on hiukan manuaalinen, koska rehellisyyden nimissä en ehdi tekemään automatisoitua migraatiota.

Uuden tunnuksen luominen

Aloita luomalla uusi tunnuksesi osoitteessa https://matrix.hacklab.fi/register. Kohtaan token täytä StellaEscapeLesson merkkijono. Käyttäjän luonti tällä tunnuksella onnistuu vuoden 2024 ajan ja se on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille ja lisäksi muille, joilla on muista syistä tunnus meidän nykyisellä palvelimella tai ovat saaneet luvan rekisteröityä. EDIT: Vaihdettu token vuodelle 2024 ylläolevaan, kuvankaappaus vuodelta 2020.

Tunnuksen luonnin jälkeen ei ole tarpeen kirjautua sisään, koska ennen sitä tehdään migraatio eli käyttäjädatan siirto vanhasta uuteen.

Migraatio

Avaa sivu https://ems.element.io/tools/matrix-migration ja syötä sinne entinen ja nykyinen käyttäjätunnuksesi. Palvelu toteuttaa migraation täysin omassa selaimessasi ja on mahdollista ladata migraatiotyökalu myös omalle koneellesi. Se jääköön harjoitustehtäväksi tietoturvastaan erityisen tarkoille.

Aloita siis raksimalla pois valinta Old and new accounts are on the same homeserver, jolloin saat kaikki valintalaatikot näkyviin. Ellet päättänyt samalla vaihtaa käyttäjätunnustasi, niin täytä sama käyttäjänimi kohtiin Old Account Username ja New Account Username. Kohtaan Old Account Homeserver täytä jkl.hacklab.fi ja New Account Homeserver täytä hacklab.fi.

Painettuasi Go, tulee vielä varmistusdialogi:

Paina Start Migration. Migraatio kestää minuutista tuntiin riippuen kuinka paljon dataa tunnuksellasi on. Kuten kuvankaappauksesta näkyy, itselläni sitä on varsin paljon.

Migraatiossa saattaa tulla virheitä, erityisesti jos käytössäsi on henkilökohtaisia siltoja, kuten WhatsApp-siltaus. Niiden osalta on lopussa ohjeet. Epäonnistuneiden huoneiden osalta käy läpi ne käsin ja liity puuttuviin kanaviin itse.

Kirjautuminen uudella tunnuksella

Aluksi, kun sinulla on kaksi käyttäjätunnusta olemassa samaan aikaan, niin suosittelen kirjautumaan aluksi uuteen käyttäen selaimen yksityistä ikkunaa (Ctrl+Shift+P), jolloin voit olla molemmissa samaan aikaan. Voit myös kirjautua toiseen selaimellasi ja toiseen suoraan Elementillä. Selaimella kirjautuessasi osoite on https://chat.hacklab.fi/. Muista joka tapauksessa syöttää käyttäjätunnuksesi (MXID) oikein, eli muodossa @tunnuksesi:hacklab.fi.

Onnea! Olet nyt valmis käyttämään uutta tunnustasi. Ilmoita käyttäjälle @zouppen:hacklab.fi kun käyttäjätunnuksesi on migratoitu, jotta vanha käyttäjätunnuksesi voidaan poistaa.

Siltakohtaisia ohjeita

Eri sillat saattavat aiheuttaa päänvaivaa, joten tässä muutama ohje:

IRC

Migraatiossa IRC-silta ei anna nimimerkkiäsi takaisin vaan sinun täytyy itse käydä pyytämässä se takaisin. Hommaa mutkistaa se, että tämä täytyy tehdä jokaiselle IRC-verkolle joilla olet. Koska käytännössä ihmiset ovat vain joko IRCNetissä tai Freenodessa, tässä ohjeet niille. Muiden verkkojen tiedot löytyy IRC-sillan wikistä.

Aloita ensin vanhalla käyttäjätunnuksellasi keskustelu IRC-integraation kanssa. Bottien käyttäjänimet ovat:

IRCNet@ircnet:irc.snt.utwente.nl
Freenode@appservice-irc:matrix.org

Tässä esimerkki IRCNetin osalta:

Odota, että botti liittyy keskusteluun ja kirjoita sinne !quit.

Toista tämä myös Freenoden ja mahdollisten muiden verkkojen osalta.

Sen jälkeen mene uuteen käyttäjätiliisi ja toteuta samat vaiheet, mutta komennon !quit sijaan komenna !nick Nimimerkkisi, jolloin saat nimimerkin käyttöösi.

Whatsapp, Telegram

Operaatio on hyvin samankaltainen kuin IRC:n osalta, mutta se vaatii lisäksi kirjautumisen. Bottien osoitteet ovat seuraavat:

WhatsApp@whatsappbot:hacklab.fi
Telegram@telegrambot:hacklab.fi

Näissä uloskirjautuminen tapahtuu komentamalla logout, joka tehdään vanhalla tunnuksellasi ja login, joka tehdään uudella. Seuraa botin ohjeita.

Roikkuvat huoneet

Migraation jäljiltä saattaa jäädä käyttökelvottomia huoneita, kuten huoneita joissa olet samaan aikaan vanhan käyttäjätunnuksesi kanssa, jonka tunnistaa siitä että nimimerkkisi perässä lukee (Old). Niistä ei ole kuin harmia ja hankkiudu niistä eroon painamalla kanavan nimeä oikealla puolella olevaa kolmea pistettä ja avautuvasta valikosta kohta Poistu huoneesta.

Lisäksi voit käydä poistamassa sen lopullisesti kohdasta Vanhat toiminnolla Forget room (Tekstiä ei ole käännetty suomeksi).

Apu ja palaute

Apua saa käyttäjältä @zouppen:hacklab.fi. Samaan osoitteeseen voi antaa palautetta tästä migraatio-ohjeesta.

Jätä kommentti