Omatekoinen rulo-ovi

Viime vuonna rakentamani kylpyhuoneen kaapisto oli jäänyt yhtä ovea vajaaksi. Pesukoneen yläpuolinen lokero on sen verran suuri, että tavallinen ovi ei olisi mahtunut avautumaan oikein mihinkään suuntaan ilman että se tulee tielle. Ratkaisuksi valikoitui rulo-ovi.

Koska valmiit rulo-ovet ovat melko hintavia ja harvinaisia, päädyin tekemään sellaisen itse. Kiskoiksi löytyi labin nurkista sopivaa alumiiniprofiilia.

Olin etukäteen mitannut, että 16 cm kaarevuussäteellä kisko mahtuu juuri sopivasti kaapiston tukipuiden väliin. Koska profiili on 1.5 cm leveää, pystyi tästä laskemaan että 90 asteen mutkassa sisäkaarre on 24 mm lyhyempi. Sahasin siis katkaisusirkkelin 2.4 mm leveällä alumiiniterällä 10 railoa, jotka ulottuvat melkein profiilin läpi asti. Profiilista tulikin suorastaan yllättävän taipuisa tämän jälkeen, joten se oli helppo ruuvata paikalleen. Reikiin kannattaa tehdä upotusterällä viisteet, jotta ruuvien kannat eivät tartu kiinni oveen.

Itse ovea varten löysin sopivan jämälankun, josta valikoin 60cm pitkät oksattomat pätkät. Sahasin ne aluksi hieman pidemmiksi höyläystä varten, koska tasohöylä tekee herkästi päätyihin kapeamman kohdan. Lopulliseen mittaan sahauksen jälkeen halkaisin ne 5 mm paksuiksi säleiksi pöytäsirkkelillä. Näin sain varsin korkealaatuista rimaa, jossa ei ole yhtään oksankohtia ja vuosirenkaat kohtisuoraan, minkä pitäisi vähentää taipuilua.

Rimojen maalauksen jälkeen kokosin ne suojamuovin päälle tasoksi, johon suihkutin Bilteman spray-liimaa. Samaa liimaa sumutin myös vaalealle kankaalle. Koska kyseessä on kontaktiliima, pitää sen ensin antaa kuivua muutama minuutti, minkä jälkeen kangas levitetään rimojen päälle ja painellaan tukevasti kiinni. Jälkiviisaana voi todeta että kangas kannattaisi olla hieman rimoja isompi, ja leikata se sitten vasta mittoihinsa. Itse ompelin reunat, mutta se lienee turhaa kun liima kuitenkin pitää kankaan paikallaan. Päätyrimojen takapuolelle ruuvasin vielä toisen riman vahvistamaan rakennetta.

Lopputulos toimii varsin hyvin, joskin Bilteman ”kylpyhuone- ja keittiömaali” ei jotenkin kovetu ihan niin kovapintaiseksi kuin tässä olisi hyvä. Vaikuttaa että se hieman tarraa kiinni kun ovi on pidempään käyttämättä.

Jätä kommentti