CNC-jyrsimen rungon hitsausta

edit

By Petteri Aimonen CNC-rakentelu Kerhoillat

Aloitin uuden CNC-jyrsimen rakentamisen rungosta, joka tehdään teräsputkesta hitsaamalla. Verrattuna edelliseen jyrsinprojektiin hitsausmahdollisuus tuo reilusti uudenlaista jäykkyyttä runkoon, mutta toisaalta liitosten muuttaminen jälkikäteen on vaikeampaa.

Pyrin tekemään rungosta jo valmiiksi mahdollisimman suorakulmaisen, mutta odotettavissa oli että hitsauksen aiheuttama lämpeneminen vääntää sitä hieman vinoon. Tämä ei itse jyrsimen tarkkuuteen vaikuta, koska sen voi korjata mittaamalla ja lisäämällä kriittisiin kohtiin välilevyjä eli shimmejä kohdistuksen säätämiseksi.

Ruuvasin rungon osat vanhaan pöytälevynkappaleeseen kiinni ja säädin ne suorakulman kanssa kohdilleen. Aloitin hitsaamalla kaikkiin liitoksiin pienet täpät ja sitten enemmän. Lopuksi vielä runko irti levystä alapuolen hitsausta varten.

Saumoista tuli sen näköiset kuin koodarille olisi laitettu ensimmäistä kertaa puikkohitsi käteen, mutta voin vakuuttaa että minulla on jo ainakin kolmen käyttökerran kokemus.

Rungon myötä pääsin jo sovittamaan ensimmäisen lineaariyksikön kehikkoa paikalleen eli kone alkaa saada hieman muotoaan:

Seuraavaksi vuorossa on trapetsiruuvien viritys näihin Z-suunnan lineeariyksiköihin alkuperäisen hihnavedon tilalle. Nämä tämän mallin lineaariyksiköt on koottu kauttaaltaan pulteilla, joten niihin on helppo vaihtaa yksittäisiä osia omatekemiin, ja vanhat voi laittaa varastoon siltä varalta että niille löytyy joskus muuta käyttöä.

 

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.