Vaihdoin uudet kytkimet xbox one ohjaimeen.

edit

By Esko Kerhoillat

Xbox one ohjaimissa on tyyppivikana, että r1 ja l1 (vasen ja oikea bumpperi tai ylänappi) nappulat on huonoja ja hajoavat käytössä helposti. Itseltä olivat nämä hajonneet ohjaimestani jo vuosia sitten. Ajattelin nyt purkaa ja katsoa saako kuntoon, kun uusiakaan ei enää myydä saman mallisena.

Ifixitin ohje auttoi löytämään patterikotelossa tarran alla olevan ruuvin ja keksimään mistä purkaminen lähtee liikkeelle ja palonko pitää vääntää. Purku sujuu aika samalla menetelmällä, kuin yleensä moderneissa laitteissa, missä purkaminen tuntuu samalta kuin väkipakolla kotelon sirpaleiksi vääntäminen (Alkaa siitä että kahvojen ulko-osa revitään irti alapuolelta). Yksikään kiinnike ei tosin hajonnut vaikka olen tehnyt koko operaation paukkeella monta kertaa. Lisäksi ruuvit olivat outoa torxi mallia, missä on keskellä hammas, joka estää normaalien torxi ruuvarien käytön, mutta hacklabin varustelusta tällainen kyllä löytyy.

Yläosa, jossa r1 ja l1 onvat kiinni pitää vaan irroittaa muutamasta kiinnikkestä, xbox napista ja taittaa yli. Takaisin asennus on tarkempaa työtä.
Tältä yläosa näyttää irrotettuna. Takaisin laittaessa pitää katsoa että r1 ja l1 ulokkeet menevät sinne missä kytkimet on.

Kytkimenä käytössä on samat pienet mustat lutikan näköiset painikkeet, mitä suurin osa ihmisistä jotka yhtään tekee elektroniikkaa on varmaan nähnyt siellä täällä. Olivat niitattu muovia sulattamalla kiinni metalliseen telineeseen, joka pitää ne oikeassa asennossa. Revin ne irti ja liimasin pikaliimalla tilalle uudet kytkimet. Tämä tietenkin sen jälkeen kun olin irroittanut kytkimet kolvin ja tinaimurin avulla. Lähtivät hyvin kun lisäsi vähän uutta tinaan kolvaukseen ja imuroi sen pois.

 

Uusi kytkin liimattuna telineeseen. Ylimääräiset jalat piti vielä leikata päältä pois. Vieressä vanhat kytkimet joissa muoviset niittauksen tyngät takana

 

Tuolla se painike istuu. Tuosta välistä tulee ulkokuoren painikkeen uloke joka painaa varsinaista kytkintä.

 

Kytkimien nappia piti hioa vähän. Suoriltaan se malli mitä hacklabin kaapista löytyi erosi xboxin omasta sen verran, että nappi painautui pohjaan ehkä millin kymmenesosan ennen, kuin xboxin painikkeen ulkokuoren sai täysin paikalleen. Ulkokuoressa on myös pieni hammas, joka pitää painikkeen paikallaan ja määrittää painikkeen ääriasennon.

Ulkokuoren painike ja hammas sen päädyssä joka pitää painikkeen paikallaan.
Hammas paikallaan ja sille tarkoitettu lovi.

Pienen hiomisen jälkeen painike alkoi toimia. Aina testatessa kuorien ollessa auki  esimerkiksi R2 painiketta piti pitää erikseen pohjassa. Muutoin tämä esti r1 napin toiminnan ja välillä painike jäi pohjaan jumiin.

 

L2 aiheuttaa L1 painikkeseen jumeja jos sitä ei pidä alhaalla testatessa. Ilman että kotelon alaosa on paikallaan.

Lopputuloksena ohjain toimii nyt taas kuin uusi. Nappien naksaus on nyt ehkä vähän voimakkaampi kuin ennen,
mutta testasin pelaamalla tappelupeliä (rivals of aether), ja hyvin näyttää toimivan. Tein myös samanlaisen operaation aikaisemmin nintendo switchin game cube ohjaimelle, jonka tatissa oli koko ajan häiritötä. löysin toisen rikkinäisen ohjaimen ja vaihdoin siitä tatin tilalle. Kohtuu helppoja operaatioita. Nintendo swtiching game cube ohjainten laatu on kyllä jotain järkyttävän huonoa, mutta ainakin kyseinen korjaus oli helppo. Haluan kannustaa muitakin korjaamaan rikkinäiset ohjaimensa joita kaapista saattaa löytyä. Jos on vaan rikkinäinen inputti, niin korjaus on todennäköisesti aika itsestäänselvä.

 

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.