Muutoksia ovien toiminnassa ja itse tehty palautuva kytkin

edit

By Joel Lehtonen Projektit

Meillä oli pieni ongelma maalaushuoneen kanssa. Sen ovet avautuivat aina, kun kerhotilassa oli ovet auki. Turvallisuusmielessä ei hirveän hyvä juttu, koska huoneeseen pystyi helposti kulkemaan huomaamatta vararapun kautta käymättä itse kerhotilassa. Tilasta ehti jo kadota ainakin yksi läppäri.

Siispä viime lauantaina askarreltiin uusi kytkin, jolla oven saa avattua tarvittaessa. No, se oli sitten jäänyt jollakin koko yöksi auki. Ei ollut sekään hirveän voitokas ratkaisu, mutta tällä kertaa ei ollut käynyt varkaita. Mutta nyt oli syytä löytää jonkinlainen kunnollinen ratkaisu.

Kanavalla vähän ideoitiin, miten ovet voisivat toimia ja päädyttiin siihen, että kerhoiltoina ovet voisi pitää normaaliin tapaan auki kääntämällä kerhotilan ovikytkimen auki-asentoon. Tällöin kuitenkaan maalaushuoneen ovi ei avautuisi, vaan tarvittaisiin palautuva kytkin, jota painamalla ovet avautuisivat lyhyeksi aikaa. Kytkintä sitten voisi käyttää esimerkiksi maalaushuoneeseen kulkemiseen tai vaikkapa siihen, että päästää jonkun ovella odottavan vieraan kerhoillan ulkopuolisina aikoina sisään.

Väyläohjaushan on vaan softaa, eli aika nopeasti haluttu toimintalogiikka syntyi koodiin. Koodi alkaa olla refaktoroinnin tarpeessa, mutta vielä pysyy jotenkin hallussa, ainakin kirjoittajalla itsellään. Kurkista koodiin, jos uskallat.

Mutkikkaampi keissi oli palautuva kytkin. Nappula pitäisi siis nousta ylös kun sitä painaa. Tätä varten on suunniteltu kytkimiä ja osassa kytkimistä on paikka jouselle, jolloin voi valita kummin kytkin toimii. Tässä tapauksessa näin ei ollut, joten jousi, miten sen kauniisti sanoisi, jälkiasennettin. 😀 Porasin 1mm reiän kytkimen takapaneeliin, johon pujotin jousen kärjen. Jousen jäykkyys ei ollut haluttu, joten jousivakiota säädettiin hiukan käsin jousta venyttämällä. Lopuksi syanoakrylaattia eli pikaliimaa jousen aukkoon. Ihan 5/5.

Huomio kaikki kotiasentajat! Mitään tällaista ei saa tehdä katkaisimiin, joiden läpi kulkee verkkosähkö. Tässä tapauksessa kaikkien tuossa samassa paneelissa olevien kytkinten läpi kulkee vain muutaman voltin virtarajoitettu ohjausjännite, eli vaaraa ei aiheudu, vaikka viritelmä pettäisi ja jousi putoaisi sisään.

Loppukevennyksenä kahden sekunnin mittainen opetusvideo siitä, kuinka kytkintä käytetään.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.