Vanhan CNC-jyrsimen purkaminen

edit

By Petteri Aimonen Kerhoillat

Reilut viisi vuotta sitten Sandro ilmestyi Hacklabille skeittilaudan pyöriä pyöritellen – ideana yksinkertainen pulteista ja metalliputkista koostuva rakenne jolla pyörät sai rullaamaan teräsputkea pitkin. Tästä alkoi ensimmäinen CNC-projektimme.

Sittemmin Sandro on siirtynyt laivanrakennuskoulutuksen perässä pääkaupunkiseudulle, mutta vieraili pitkästä aikaa Jyväskylän Hacklabilla. Totesimme jo etukäteen että aika voisi olla sopiva vanhan CNC-jyrsimen purkamiselle, sillä puutyötilassa on nykyään puutöitä enemmän kuin tilaa. Uusi jyrsin ei ole vielä muutamaan kuukauteen käyttökunnossa, mutta väliaika ei toivottavasti tuota suuremmin mielipahaa kenellekään.

Vanhan yhteisen projektin purkaminen oli melko nostalginen kokemus, mutta toisaalta monet osat pääsevät joko heti tai myöhemmin uusiokäyttöön. Osa sähköosista tulee suoraan uuteen jyrsimeen, ja Sandrolla on omalla tahollaan suunnitteilla myös jyrsinprojekti josta osa osista löytää paikkansa. Purkamisen aikana päällimmäinen ihmetyksemme oli kuitenkin että miten ihmeessä koneen rakentaminen on Hacklabin silloisella varustuksella onnistunut. Labin puu- ja metallityöstömahdollisuudet ovat parantuneet hurjasti viidessä vuodessa, ja nykyään metelikään ei ole yhtä pahasti muiden labittajien korvissa kuin edellisen tilan aikaan.

Purkaminen kävi yhteistyöllä parissa tunnissa. Koko laite oli pulteilla ja ruuveilla kasassa, mutta ruuvien osalta oli käytetty mitä milloinkin oli saatavilla. Kuusiokolo-, torx- ja ristipääkärkien välillä sai vaihdella ahkerasti. Vaikein purettava olivat trapetsiruuvien ja moottorien väliset alumiiniset liitospalat eli couplerit. Ne olivat tarttuneet kiinni yllättävän jämäkästi, tiedä sitten onko kyseessä jokin sähkökemiallinen ilmiö erilaisten metallien välillä.

Otin tietokoneelta G-kooditiedostot talteen ja tein niistä aikajärjestyksessä videon. Jotkin tiedostot on saatettu poistaa, eikä toisaalta kaikkia välttämättä ole jyrsitty kokonaan, mutta niistä mitä löysin kertyi yhteensä jyrsintäaikaa 25 tuntia ja matkaa 656 metriä. Omista projekteistani tunnistan ainakin autokaupungin, työkaluseinät ja syvyyskartan.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.