Ensimmäiset testit uudella CNC-jyrsimellä

edit

By Petteri Aimonen CNC-rakentelu Projektit

CNC-projekti on kevään mittaan edennyt tasaiseen tahtiin. Eilen pääsin siihen pisteeseen, että kaikki olennaisimmat osat ovat paikallaan. Eli heti piti tietysti päästä testaamaan miten jyrsii, ja voin todeta että hyvin jyrsii.

Ilta oli jo pitkällä, joten aloitin heti vaativimmasta päästä. Materiaaliksi valikoitui 12mm paksu S235JR terästanko. Jyrsintäparametereiksi 6 mm terälle arvoin aluksi 0.5 mm leikkuusyvyyden, 8000 RPM pyörimisnopeuden ja 300 mm/min syöttönopeuden. Tämä kuitenkin aiheutti voimakasta resonanssia jyrsinterässä. Se ratkesi säätämällä lennosta pyörimisnopeuden alaspäin 6000 RPM:ään ja syöttönopeuden ylöspäin 600 millimetriin minuutissa. Tällöin terä ottaa joka kierroksella hieman paksumman lastun materiaalia, mikä samalla vaimentaa sen värähtelyä. Leikkuunestepumppua en ole vielä viritellyt, joten suihkin leikkuunestettä aina välillä spraypullosta.

Vielä ennen varsinaista käyttöönottoa täytyy valmistaa pölysuoja ainakin Y-akselille, joka on liikkuvan pöydän alapuolella. Muuten kertyvät lastut ja pöly tekevät nopeasti tuhoa lineaarilaakereille. Tarkoitus olisi että kesäkuun paikkeilla jyrsin olisi jo valmis yleiseen käyttöön, joskin sen jälkeenkin lisäominaisuuksien rakentelussa riittää harrastettavaa. Pidän aikanaan pari koulutustilaisuutta koneen käytöstä. Kaikki suunnitelmat sekä tehtävälista ovat projektin GitHub-sivulla.

 

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.