Tein naulakon

edit

By Petteri Aimonen Projektit

Lapsiperheessä kuluu vaatekoukkuja n. 10 kpl/vuosi. Ei siis siten, että vanhat menisivät rikki, vaan koukkujen määrää täytyy kasvattaa kuukausittain ja ne ovat silti aina täynnä. Siispä katseeni suuntautui kohti hacklabin ylijäämälautoja, joista löytyi sopivat palat lisänaulakkoa varten.

Tahdoin päädyistä kiinnitettävän rakenteen, jonka voin laittaa tuulikaapin oveen kiinni ilman että siihen jää näkyviä jälkiä. Perusrungoksi tuli pätkä mäntylistaa, 2 x 4 x 94 cm. Kiinnityspalat ovat 6 mm paksua vaneria. Koukuiksi löysin 2 x 2 cm pyöristettyä rimaa.

Päätin koota naulakon loviliitoksilla ja liimalla. Kolojen tekemiseen on useita perinteisiä ja vuosisatoja käytössä olleita menetelmiä, joista minä päädyin CNC-jyrsimeen.

Kiinnityskappaleet ovat taustapuolella kohtisuorassa, joten niille riitti yksinkertainen lovi. Sen sijaan koukut tulevat vinoon, joten tein vannesahalla pari apupalikkaa jotta sain naulakon rungon kiinnitettyä 20° kulmassa jyrsimeen.

Jyrsintäpolut oli näppärää tehdä suoraan LinuxCNC:n NativeCAM-lisäosalla, johon syötin neliön mitat ja halutun välimatkan suoraan numeroina. Varsinaista CAD-kuvaa en siis joutunut piirtämään. Kohdistusta varten katsoin kappaleen suorakulmalla kohtisuoraan suhteessa pöydän uriin, ja asetin nollakohdan kameranäkymää avuksi käyttäen.

Jos haluamani naulakko olisi ollut enintään n. 70 cm pitkä, olisin voinut jyrsiä kolot kerralla helposti. Mutta tämä ei mahtunut jyrsimen sisään kerralla, joten jouduin jyrsimään sen parissa osassa ovi auki. Ovi auki jyrsittäessä täytyy Run-nappia pitää pohjassa ns. kuolleen miehen kytkimen tavoin, mutta onneksi näissä jyrsinnöissä kesti vain muutamia minuutteja.

Koukut sahasin katkaisusirkkelillä ja pyöristin hiomakoneella. Kasaus puuliimalla ja päälle muutama kerros valkoista maalia ja naulakko on valmis.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.