3D-printtailua labralla

edit

By Mikko Mäntylä Kerhoillat

(Artikkeli on hahmoteltu 26.5.2018 ja vanhahtava, mutta se sisältää hyvää henkeä)

Keväällä Hacklab Summit Finlandin yhteydessä saimme Helsingin hacklabilta kivaa bonkkia, joista välittömimmän jäsensuosion saavutti Ultimaker 3D-printteri, joka miellytti aloittelevia printtaajia valmiilla kokonaisuudellaan. Printterin mukana tuli Raspberry Pi, jossa oli valmiina Octoprint-tulostuskäyttöliittymä ja siihen integroitu Cura-slicerohjelma, joka muuntaa 3D-mallin 3D-tulostettavaksi tiedostoksi. Erona aikaisempaan on se, että aiemmin 3D-mallin muuntaminen tulostettavaan muotoon (gcode-muotoon), piti slice-toiminto tehdä omalla tietokoneella ennen sen lähettämistä tulostuskäyttöliittymälle.

Lopputuloksena moni on kokeillut ensimmäistä kertaa 3D-tulostamista.

BFlorry tulosteli pirun nyrkin kaltaista 3D-palapeliä, jonka oli löytänyt thingyversestä.

https://www.thingiverse.com/thing:2823493

Suurin pala vaati vähän enemmän kuin pienemmät palat – erikoisuutena muun muassa ”ilman päälle” printtaus, jota varten Octoprintistä valittiin Support: Everywhere -optio, jolloin kappaleeseen tulee tukimateriaalia kaikkialle, jossa tulostettava materiaali tulisi ilman muun kappaleen tukea. Tämä teki tulostamisesta merkittävästi pitkäkestoisempaa.

Tukimateriaalin irti naksuttelu oli hauskaa ja yllättävän kevyttä, ei tarvinnut lainkaan työkaluja. Tältä näytti puhdistettu printti:

Tulostusjälki ei ollut välttämättä täydellistä, mutta riittävää tähän kokeiluun. Ehkä lähiaikoina saadaan asetuksia paremmiksi, että tulostusjälki olisi entistä kestävämpää ja tasaisempaa.

 

Hacklab on joutunut kevään aikana jo useamman kerran ”palikkavarkauden” uhriksi. Kyseinen palikka on oven kielen koloon asetettava objekti, jonka tarkoituksena on estää oven meneminen lukkoon. Tätä on käytetty kerhoiltojen aikana pitämään ovea auki ja vähentämään ovikellon pimpotustarvetta.

Alkuperäinen ovipalikka oli 3D-tuloste, johon asetettiin pohjalle magneetti ja sitten täytettiin kuumaliimalla. Palikan kadottua, BFlorry halusi päivittää designia ja pyysi MooMoota opettamaan mallintamaan tämänlaisen kappaleen Blenderillä.

Lopputulos oli kaikin puolin mieluisa ja toimiva, joskin tämäkin yksilö vietiin oven välistä seuraavan kerhoillan aikana.

 

Tohvelin Thinkpadista on puuttunut jo pidempään Expresscard-pölysuoja, mutta ei hätää, sellaisenkin voi 3D-tulostaa, etenkin koska sellaisen 3D-malli löytyy suoraan thingiversestä!

Labralla on myös tulosteltu figuureja ja putkikiinnikkeitä.

 

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.