Puu-upotuksia CNC-jyrsimellä

edit

By Petteri Aimonen Projektit

Kokeilin puu-upotusten tekemistä kerhon CNC-jyrsimellä. Kuva-aiheeksi valikoitui greippi, ja puuksi löytyi hukkapalalaatikosta tammea, koivua ja ruusupuuta. Tammi on pohjana, ja muut puut liimataan jyrsittyihin koloihin.

Ensimmäinen vaihe oli tehdä Inkscapella sopiva SVG-kuva. Helpointa on, jos kaikki kulmat ja yksityiskohdat ovat riittävän leveitä 2 mm jyrsinterälle. Tässä tapauksessa koin että greipin kuorta kuvaavan kaaren päädyt täytyy saada teräviksi, vaikka se vaatikin hieman käsin viimeistelyä taltalla.

Sen jälkeen jyrsin tammeen 1 mm syvät kolot, ja kolojen muotoiset kappaleet koivusta ja ruusupuusta. Kun terän koon asettaa jyrsintäpolkuja tehdessä 0.02 mm todellista pienemmäksi, tulee juuri sopivasti hieman välystä että liimaus sujuu hyvin. Jyrsintäpolut tein tällä kertaa OpenBuilds CAM:lla.

Liiman kuivuttua piti leikata upotukset pinnan kanssa tasaan.
Aloitin vannesahalla, mutta sitten päädyin jyrsimään viimeisen millimetrin kun en luottanut taitoihini japaninsahan kanssa.

Lopputuloksen viimeistelin hiomapaperilla.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.