Hacklabin pöytäsirkkeli on Makitan valmistama 250mm halkaisijan terällä. Kysythän neuvoa ennen kuin alat käyttämään laitetta. Väärin käytettynä sirkkeli voi aiheuttaa vakavia vammoja! Sirkkelissä on aitatyyppinen ohjuri sekä 45-90° säädettävä ohjuri.

Käyttöohjeita

Sirkkeli on tarkoitettu vain puun ja puuhun rinnastettavien materiaalien sahaamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi lastulevy, vaneri ja muovi. Älä käytä sirkkeliä koviin materiaaleihin kuten teräs, alumiini tai laminaattilattia. Tällaiset materiaalit pilaavat terän nopeasti. Uudet terät ovat kalliita: 30-80€.

Terän vaihto

Sirkkelin terä voidaan vaihtaa seuraavalla tavalla:

 1. Kytke virrat pois.
 2. Nosta terä niin ylös kuin se tulee.
 3. Irroita pöydässä oleva musta suojalevy. Se on kiinni yhdellä pultilla.
 4. Irroita terää pitävä mutteri ja aluslevy. Käytä sirkkelin alta löytyvää lenkkiavainta estämään terää pyörimästä, ja kiintoavainta avataksesi mutterin.
 5. Vaihda terä. Kiinnitä huomiota hampaiden suuntaan.
 6. Kierrä terän mutteri ja aluslevy takaisin paikalleen. Kiristä kunnolla.
 7. Kiinnitä suojalevy takaisin paikalleen. Kiinnitä huomiota levyn takareunassa oleviin väkäsiin. Ne tulee asettaa kohdalleen ensin, ja vasta sitten laskea levy paikalleen.

Ohjauslaippa

Terän takana on ohjauslaippa. Sen tehtävänä on estää puuta tarttumasta terään, jos sahattava kappale menee vahingossa vinoon. Mikäli sirkkelillä halutaan kuitenkin sahata uria, täyttyy laippa irrottaa. Se onnistuu seuraavalla tavalla:

 1. Kytke virrat pois.
 2. Nosta terä niin ylös kuin se tulee.
 3. Irroita pöydässä oleva musta suojalevy. Se on kiinni yhdellä pultilla.
 4. Irroita laippa käyttäen kiintoavainta. Se on kiinni kahdella pultilla. Pultteja ei kannata irroittaa kokonaan, vaan ainoastaan sen verran että laippa irtoaa.
 5. Kiinnitä suojalevy takaisin paikalleen. Kiinnitä huomiota levyn takareunassa oleviin väkäsiin. Ne tulee asettaa kohdalleen ensin, ja vasta sitten laskea levy paikalleen.

Kiinnitä laippa aina takaisin sirkkeliin kun olet valmis. Säädä laippa noin 2mm etäisyydelle terästä.

Vastaa