Tämä käsittelee kerhotilan verkkoa. Internet-yhteyteen ja sen vianselvitykseen on oma sivunsa.

Verkkoon liittyminen

Ensisijainen tapa liittyä verkkoon on WLAN-verkko (IEEE 802.11ac) nimeltään ”HacklabJKL”, varavaihtoehtona ”HacklabJKL-hidas”. Salasana on kerhohuoneen seinällä. Kuuluvuutta on hyvin koko tilassa, tukiasemia on kolme:

  • Kerhohuoneen takaosassa, radioamatööriaseman yläpuolella
  • Käytävällä, pajan oven yläpuolella lähellä sisäänkäyntiä
  • VR-huoneen ovea vastapäätä käytävällä

Lähiverkkoon voi myös liittyä RJ45-kaapelilla (IEEE 802.3) kerhotilassa mistä tahansa näkyvillä olevasta kytkimestä. Niitä ovat:

  • Kerhohuoneen takaosassa, radioamatööriaseman vasemmalla puolella
  • Kerhohuoneen etuosassa, ikkunan puolella, vahvistimen alapuolella
  • Kerhohuoneen keskiosassa, ikkunan puolella, tulostimen alapuolella
  • VR-huoneessa, tietokoneen päällä

Erityiskäyttöön varatut portit

Verkossa on useampia virtuaalilaneja (IEEE 802.3Q) ja osa porteista on varattu niille. Esimerkiksi puhelin, WLAN-tukiasemat jne kulkevat eri virtuaaliverkossa. Ne on merkattu kytkimiin. Ei kannata koskea niihin. Jos jossakin kytkimen portissa on punainen tulppa, se on varalla johonkin erityiskäyttöön mihin ei ole tarkoitus kytkeä omia laitteita.

Kerhohuoneen keskiosan kytkimen ”Party 6” portti #2 on varattu kuitenkin yleiseen käyttöön. Se on portin #1 monitorointiportti. Jos sinulla on jokin outo Ethernetiin liitettävä laite, voit kytkeä sen porttiin #1 ja kytkeä oman tietokoneesi porttiin #2 ja tutkia esimerkiksi Wiresharkilla laitteen liikennöintiä. Käyttökohteita on esimerkiksi sulautettujen laitteiden vianselvitys. Sillä myös löytyy näppärästi, että minkä IP-osoitteen laite sai, jos siinä ei ole näyttöä.

Lisäksi kytkimiä on rakenteissa. Niihin voi liittyä, jos tarvitsee kiinteitä asennuksia, kuten WLAN-tukiasemia, mutta ilman verkkovastaavien kanssa suunnittelua niitä ei pidä räplätä ihan jo siitä syystä, ettei yhteydet katkea. Verkon kautta kulkee Internet-yhteyden mm. ovien avausjärjestelmä ja puhelinliikenne.

Energiansäästö

Kerhohuoneen kytkimet sammuvat, kun tila on tyhjä (ovikytkin asennossa ”poissa”). Lisäksi sammuvat kerhohuoneen ja VR-tilan WLAN-tukiasemat. Muu infra jää kuitenkin toimintaan, mukaanlukien käytävällä oleva WLAN-tukiasema, joka on tarpeen, jotta WLAN-verkko kuuluu ulko-ovelle. Näin tilaan on mahdollista päästä sisään, vaikka kännykässä ei olisi dataliittymää tai kerhotilan Internet-yhteys olisi poikki.

Muu verkkoinfra

Kytkimiä on myös rakenteissa piilossa:

  • Kerhohuoneen takaosan kattoluukku radioamatööriaseman vieressä (802.3af/at)
  • Käytävällä liiketunnistimien välissä oleva luukku (2 kpl 802.3af/at)
  • 1. kerroksen jakamo, jossa kuitumuunnin ja yhteys Internetiin (PoE 24V passiivi)
  • Katolla radioamatöörimastossa (PoE 24V passiivi)

3D-tulostin on kytketty suoraan palvelimen toiseen Ethernet-porttiin, välissä ei ole kytkintä. 3D-tulostin on virtuaaliverkossa ”Palvelut”, joten sillä ei pääse lähiverkossa oleviin palveluihin. 3D-tulostinkoneelta voi myös 2D-tulostaa.